Florawerkgroep t/m 2018
In 2018 begint de Florawerkgroep in het Kraaienspot.
Op 2 mei zijn we begonnen en hebben we al heel wat soorten gezien, zoals blijkt uit de opsomming in de link Flora Kraaienspot.
Daarvan was de Parnassia wel de meest bijzondere ontdekking, met dank aan Fia Fiers.
Deelnemers: Rien Rien, Jes, Gerard, Jan, Marijke
Flora Kraaienspot |
Florawerkgroep in 2018 naar Zaltbommel
Het jaarlijkse uitstapje van de Florawerkgroep van NMC Schijndel ging dit jaar naar Het Houten Huis in Zaltbommel. Om 9.45 uur vertrekken we met de voltallige werkgroep in de VW 1963 van Gerard richting Zaltbommel. Het Houten Huis is een sfeervolle en milieuvriendelijke tuinplantenkwekerij (zie foto) met pipowagen-camping, theetuin en brocantewinkel. Bij aankomst worden we ontvangen door Nelli de eigenaresse en mogen we in de zelfbediening-pipowagen koffie en biologische koek nemen en deze onder het afdak van een prachtige beukenhaag nuttigen. Daarna wandelen we door de tuin en de kassen van de kwekerij waar duizenden planten staan; bij elke plant staat een bordje met naam en kenmerken. Er zijn ook opvallend veel bordjes waar Privé op staat. De planten staan in potten en zijn per groep op alfabet gerangschikt. Bijzondere planten zijn muurfijnstraal, de grote pimpernel en de Garden Treasure. De laatste is een interseksuele plant: een kruising van de boompioenroos en de gewone pioenroos en heeft prachtige gele en abrikooskleurige bloemen.
Het Houten Huis is elke vrijdag en zaterdag geopend van half april tot eind september.
Na het bezoek aan het Houten Huis genieten we van een heerlijke lunch op het terras van De Verdraagzaamheid met uitzicht op de Waal. Na de lunch maken we een wandeling langs de Waal en door het oude centrum. Daar zien we bijzondere wilde planten, zoals de kruisdistel, chichorei en de vertakte leeuwentand. In de Maasstraat ontdekken we enkele bijzondere prive-tuintjes en maken een praatje met de eigenaren.
Tot slot genieten we van een heerlijk ijsje op het bankje voor ijssalon Tiesemo.
Tevreden rijden we rond 16.00 uur weer huiswaarts.
Rien Rijken
Florawerkgroep bezoekt Kasteeltuin Neerijnen
Het jaarlijkse uitstapje van de Florawerkgroep van NMC Schijndel ging dit jaar naar kasteeltuin Neerijnen en kasteel Waardenburg.
Om 10 uur vertrekken we met de voltallige werkgroep in het busje van Gerard en de auto van Rien richting Neerijnen.De eerste stop is het Stroomhuis van Neerijnen, waar we genoten van koffie/thee en wat lekkers.
Het Stroomhuis is in 1951/52 gebouwd door PGEM voor de elektriciteitsvoorziening van de Tieler- en Bommelerwaard. Na 1987 is het gebouw gerestaureerd en in gebruik genomen als cultureel centrum. Het wordt beheerd door Het Geldersch Landschap.
Daarna wandelen we naar de heemtuin bij kasteel Neerijnen, gelegen naast een mooi bijzonder oud kerkje. De kasteeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers.
De tuin omvat een mooie oude kas, vele soorten planten en bloemen, een moestuin en een kippenhok. Bijzondere planten waren: Gele Kamille, Kleine Pimpernel, Bosrank, Gevlekte aronskelk, Ijzerhard, Zomerfijnstraal, Grote klit en diverse muntsoorten.
Verder ook oude groentesoorten zoals Schorseneer, Snijkool en Rammenas. Op onderstaande plaatjes van Links naar Rechts: gevlekte aronskelk, venkel, uitgebloeide schermbloem.
![]() |
![]() |
![]() |
Onze Florawerkgroep heeft er flink wat plantenkennis op kunnen doen, maar we snoepten ook van de heerlijke bramen en frambozen.
Na het bezoek aan de kasteeltuin bezoeken we het nabijgelegen huis Neerijnen dat dienst doet als gemeentehuis en wandelen we terug naar het Stroomhuis waar we genieten van een heerlijke lunch.
Tot slot brengen w e een bezoek aan kasteel Waardenburg. Helaas is het kasteel gesloten voor publiek en moeilijk zichtbaar door omringende begroeiing, maar de bramen waren lekker.
Tevreden rijden we rond 16.00 uur weer huiswaarts.
Florawerkgroepen Meijerijstad gezamenlijk naar ‘t Hurkske
Nu de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn samengevoegd tot de gemeente Meijerijstad nodigt Karin Koppen, coördinator plantenwerkgroep IVN Veghel. de Floragroepen van NMC Schijndel en IVN Rooi uit voor een wandeling in ’t Hurkske in Erp. Op woensdagavond 28 juni komen de natuurorganisaties bij elkaar om gezamenlijk naar de bijzondere planten te gaan kijken, zoals moeraswolfsklauw, waterpostelein, vlottende bies, kruipend moerasscherm, klein wintergroen en pilvaren.
De weergoden zijn ons gunstig gezind en de 2,5 uur durende wandeling gaat eerst door gemengd bos om bij een prachtige poel uit te komen. Als we langs lopen zien we de groene kikkers in het water springen. De zeldzame knoflookpad die hier eens werd uitgezet laat zich echter niet meer zien.
In het gebied zijn 3 extra poelen aangelegd in het stroomgebied van de Aa die zorgen voor verrijking van flora en fauna in dit mooie natuurgebied.Na afloop bedanken de deelnemers Karin voor dit mooie initiatief dat zeker vatbaar is voor een vorm van verdere uitwisseling tussen de drie florawerkgroepen van Meierijstad.
Foto's van links naar rechts: Kruipend moerasscherm, Moeraswolfsklauw en Klein wintergroen
Plantenrijkdom in de Prekers
op 6 april 2017 is de Florawerkgroep in de Prekers gaan inventariseren. Wat opvalt is de enorme plantenrijkdom in dit gebiedje. We hebben nog maar een stukje gelopen en al 59 soorten gezien; vaak nog maar een rozet maar toch ook al veel bloemen. In onze bestuursvergadering is besloten regelmatig verslag te doen van deze inventarisatie; hierbij dus het eerste deel.
Afbeeldingen van links naar rechts bovenste rij: kruipend zenegroen, dotterbloem, slanke sleutelbloem. Onderste rij van links naar rechts: bosanemoon, pinksterbloem, paarse dovenetel
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Inventarisatie Florawerkgroep van Duin II en langs het Duits Lijntje
In 2016 is de Florawerkgroep in april begonnen met de inventarisatie van dit gebied en zijn we op pad geweest op 12 april, 26 april, 11 mei, 8 en 22 juni, 6 juli, 20 juli. De deelnemers waren Rien Ondersteijn, Rien Rijken, Gerard te Dorsthorst, Fia Fiers, Jes Merx, Jan van Kessel, Marijke van Kampen en Joke van Heesch. We kwamen bijeen op woensdagavonden van 18.30 tot 20.30 uur.
Een rijke vegetatie langs de waterloop maar vooral ook op het oude spoortraject leverde een resultaat op van 121 soorten die kunnen worden onderverdeeld in 41 families. Klik voor meer informatie op Flora DuinII.
Het uitstapje van de Florawerkgroep ging dit jaar naar naar Natuurgebied Zuidewijn nabij Sprang-Capelle. Kijk voor een verslag op Uitstapje Florawerkgroep 2016
![]() |
||
Ronde zonnedauw | Beenbreek | Klokjesgentiaan |
In 2011 is de Florawerkgroep begonnen met het inventariseren van planten in het Heempark onder de bezielende leiding van Rien Ondersteijn. In 2012 heeft de werkgroep haar werkterrein verlegd naar het Kraaienspot (foto links). De Florawerkgroep heeft dit gebied 5x bezocht en er zijn 131 soorten planten geregistreerd waaronder: Moeraskartelblad, Klokjesgentiaan, Kleine en Ronde zonnedauw, Echte Guldenroede, Echt duizendguldenkruid en het Klein warkruid, ook wel 'duivelsnaaigaren' genoemd.
Klik hier voor het complete overzicht Inventarisatie Flora Wielsekamp 2012
Een kleine selectie uit de inventarisatie:
Moeraskartelblad | Tormentil | Ronde zonnedauw |
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kruipend Zenegroen | Echt duizendguldenkruid | Klokjesgentiaan |
In 2013 heeft heeft de Florawerkgroep geïnventariseerd in de Stok. Het gebied werd 7x bezocht en er zijn 129 soorten planten verdeeld over 32 families geregistreerd waaronder: Klein hoefblad, Hardbloem, en Beekpunge. Klik hier voor het complete overzicht Inventarisatie Flora in de Stok 2013
|
In 2014 is in totaal 7 keer geïnventariseerd in de Liekendonk-waarvan verschillende keren langs de Kanaaldijk- en wel op 1 april, 15 april, 6 mei, 20 mei, 17 juni, 9 september en 12 augustus. Bijzondere vondsten waren tientallen Rietorchissen en zelfs een aantal Bijenorchissen. Tijdens onze laatste wandeling ontdekten we nog het Oranje springzaad. Klik hier voor het volledige overzicht inventarisatie Flora in de Liekendonk 2014
![]() |
![]() |
![]() |
Gevlekte rietorchis | Bijenorchis | Oranje springzaad |
Op 23 september is het seizoen afgesloten met een wandeling op ’t Creijspot, speciaal om te controleren of de klokjesgentiaan er nog te vinden was na de begrazing door schapen. En jawel, we hebben in totaal 4 plaatsen gevonden waar een tot een 7-tal plantjes stonden. Verder vonden we: 10x inheemse Guldenroede, Echt Duizenguldenkruid, Moeraswolfsklauw en Zonnedauw. Bijzondere waarnemingen waren een mooie rossige Eikenboleet en het nestje van een veldleeuwerik. Daarna hebben we in de ‘Glazen Boerderij’ de afsluiting beklonken en het plan opgevat in 2015 het MOB complex en het gebied rond de Vlagheide te inventariseren.
In 2015 is in totaal 8 keer geïnventariseerd, waarvan eenmaal in de Eerdse Bergen (1/4) en eenmaal in de tuin van Gloudemans nabij de Vlagheide(15/4). De overige rondes zijn gelopen op de Vlagheide op, 6/5, 20/5, 17/6, 9/11 en 12/8. In totaal zijn 152 planten waargenomen, verdeeld over 46 families. Voor de inventarislijst klik op: Flora Inventarisatie Vlagheide . Bijzondere waarnemingen zijn de strandmelde en het zandvarkensgras, een rode lijstsoort zie rubriek waarnemingen - flora.
Uitstapje Florawerkgroep naar De Oude Moestuin op Landgoed Brakel
Het jaarlijkse uitstapje van de Florawerkgroep ging in 2015 naar Landgoed Brakel in de Bommelerwaard. Het landgoed omvat een parkbos, kasteelruïne en gracht en 'De Oude Moestuin’ achter Huis Brakel. Bij de ingang naar de moestuin werden we met een kopje koffie gastvrij ontvangen door vrijwilligersechtpaar Wim en Janny Ermstrang. Zij onderhouden de tuin al 34 jaar zeven dagen per week.
Janny: ‘Wim verslijt zo'n twee, drie paar klompen per jaar en is gek op de moestuin’. ‘Maar het mooie van dit werk is dat het gezien wordt’, vertelt Wim. Tuinierclubs, scholieren, bejaarden en allerlei andere groepen komen de moestuin bekijken. De ruim 1100 vierkante meter zijn bedekt met zo,n 3500 plantensoorten, zowel wilde als tuinplanten, maar ook exotische exemplaren, zoals verschillende soorten gember, die in kassen overwinteren. Daar staan ook meer dan 100 soorten oude tomatenrassen.
Onze Florawerkgroep heeft er flink wat plantenkennis op kunnen doen. De enthousiaste beheerder heeft veel stekjes geplant en zaadjes verzameld en was erg vrijgevig; we kregen gratis stekjes en zaden mee om de diversiteit in onze tuinen op te krikken. Het buiige weer kon het enthousiasme niet temperen.
Landgoed Brakel is in bezit van Geldersch Landschap en is een aantal zondagen gratis te bezichtigen. Kijk op: https://www.glk.nl/landschap-kastelen/locatie/?locatie=53
Na het bezoek aan Landgoed Brakel hebben we ter afsluiting een kopje koffie gedronken bij ’t Oude Veerhuis in Ammerzoden, een prachtige locatie aan de Maas die als een zilveren lint traag door oneindig laagland stroomt.
Uitstapje Florawerkgroep naar Rhenen
Op 15 juni 2014 heeft de Florawerkgroep een excursie gemaakt naar Rhenen onder de bezielende leiding van Rien Ondersteijn. Verder gingen Rien Rijken, Jan van Kessel, Joke van Heesch, Gerard te Dorsthorst en Jes Merx mee. Gerard was onze taxichauffeur met zijn oude volkswagenbusje.
In Rhenen liepen we eerst een stuk langs de Nederrijn, waar de fijnstraal in bloei stond. Onderweg snoepten we van een wilde pruimenboom en werden we verrast door een ongekend aantal pijpbloemen, in onze contreien een zeldzame soort. Op een opgespoten terrein voor een nieuwbouwproject aan de Nederrijn werden voornamelijk de pioniers onder de planten gespot, zoals Zandblauwtje en Borstelkrans.
![]() |
![]() |
![]() |
Hertshoornweegbree | Besanjelier | Pijploem |
Een bijzondere waarneming was Hertshoornweegbree. Op het pad naar de plas Vogelenzang stond een mooi bloeiende struik, de.besanjelier. Op de wandeling rond de plas zagen we onder meer de wespenorchis en tripmadam. Na afloop van de interessante excursie hebben we gezamenlijk de tapijtfabriek Cunera bezocht, waar prachtige tapijten en vloerkleden worden gemaakt van natuurlijke stoffen. Tot slot hebben we in Rhenen op het terras van Café restaurant Cunera nog koffie gedronken. Cunera is de patroonheilige van Rhenen.
Het was een prachtige en leerzame dag.