Flora - Waarnemingen

  1. Marc van Schaijk ontdekt de Zachte naaldvaren

    Deze bijzondere waarneming deed hij aan de Lieseindsedijk. 
    https://www.nmcschijndel.nl/assets/ee_images/uploads/common/Zachte_naaldvaren.jpg

  2. Uitgebreide inventarisatie van de Flora in de Weidonk

    Inventarisatie in december 2015 van de flora in de Weidonk

  3. Strandvarkensgras ontdekt op De Vlagheide

    Op dinsdag 11 augustus 2015  was de florawerkgroep weer op inventarisatie op De Vlagheide, met name op het stukje uitgespoelde zand, waar we op 7 juli de strandmelde vonden.

    Het zand dat voor afdekking van de vuilnisbelt is gebruikt komt duidelijk van de kust, want weer vinden we hier een plant die uiterst zeldzaam is en in Nederland alleen aan de Zeeuwse kust voorkomt, het Zandvarkensgras, een rode lijstsoort.

    Het zandlandje staat vol met verschillende soorten melde en ganzenvoeten die kenmerkend zijn voor de vloedmerken (Het vloedmerk of de vloedlijn is een langgerekte strook die zich op het strand bevindt en overeenkomt met de laatste vloedstand).

    Rien Ondersteijn, de voortrekker van de werkgroep, heeft de vondst gemeld op waarneming.nl

  4. Strandmelde op de Vlagheide

    Tijdens een inventarisatie in juli op de Vlagheide wordt de Strandmelde gespot, een rode lijstsoort volgens florist Rien Ondersteijn.
    In  augustus was de florawerkgroep weer op inventarisatie op De Vlagheide, met name op het stukje uitgespoelde zand, waar we op 7 juli de strandmelde vonden.Het zand dat voor afdekking van de vuilnisbelt is gebruikt komt duidelijk van de kust, want weer vinden we hier een plant die uiterst zeldzaam is en in Nederland alleen aan de Zeeuwse kust voorkomt, het Zandvarkensgras, ook een rode lijstsoort.

    Het zandlandje staat vol met verschillende soorten melde en ganzenvoeten die kenmerkend zijn  voor de vloedmerken (Het vloedmerk of de vloedlijn is een langgerekte strook die zich op het strand bevindt en overeenkomt met de laatste vloedstand).

  5. Oranje springzaad

    Als we op dinsdag 9 september onze laatste inventarisatieronde lopen in de Liekendonk langs de Kanaaldijk, verwachten we niet hier nog nieuwe planten aan te treffen. We gaan even op zoek of er nog iets van de bijenorchis is te vinden nu er is gemaaid en het seizoen voorbij is. En dan roept Rien verbaasd: “Hé, kijk daar nou. Weten jullie wat dat is?” Door de kleur van de bloemen en de omvang van de struik is het Oranje springzaad een opvallende plant. De bloemvorm is heel herkenbaar; iedereen kent immers de Reuzebalsemien. Het is een blijmakende ervaring deze nieuwe plant te kunnen bewonderen. Het is echter een invasieve plant die uit Noord Amerika afkomstig is en met de scheepvaart is meegekomen. In België blijkt hij al net zo te woekeren als de Reuzenbalsemien.

    Later lezen we in het clubblad van IVN Oisterwijk dat hun Florawerkgroep per fiets is afgereisd naar de Kanaaldijk in Schijndel om deze plant te zien. Het Oranje springzaad werd meteen uitgeroepn tot de plant van de maand oktober en is uitgebreid in hun Clubblad beschreven.

  6. Inventarisaties

    Voor inventarisaties zie de rubriek Werkgroepen onder Florawerkgroep

  7. Aziatische veldkers ontdekt in Schijndel

    Midden in de winter bloeit er een nieuwe plantensoort  in Nederland. Wie er oog voor heeft, kan de plant bloeiend aantreffen in tuinen, kwekerijen, op begraafplaatsen en langs gevels in de stad. De voorlopige naam van deze plant is Aziatische veldkers, omdat zij afkomstig is uit Azië. Rien Ondersteijn ontdekte deze nieuwkomer op het kerkhof in het centrum van Schijndel op 21 februari 2014. Hoe of wanneer de Aziatische veldkers in Nederland terecht is gekomen is nog niet bekend. De aanwezigheid van veel van deze planten in tuincentra, waar ze als ‘onkruid’ tussen de aangeboden containerplanten staan, doet vermoeden dat de plant als verstekeling is ingevoerd.
    De kans is groot dat dit onopvallende plantje over het hoofd wordt gezien omdat  het sterk lijkt op twee andere in Nederland voorkomende klein bloemige veldkersen: kleine veldkers (Cardamine hirsuta) en bosveldkers (Cardamine flexuosa).

  8. Zeldzame Brede dovenetel ontdekt in de Stok

     

     

     

    Als Rien Ondersteijn op 5 februari 2014 aan het struinen is in de Stok aan de rand van Schijndel ontdekt hij de zeldzame Brede dovenetel. Wat betreft de verschijningsvorm staat deze plant tussen de Paarse dovenetel en Hoenderbeet in en wordt hij dus vaak niet herkend. Maar aan het waarneemtalent van Rien ontgaat zelden iets. Op deze plek in de Stok staan meerdere Brede dovenetels.

Terug naar Waarneming invoeren, of bekijk de Vogels- of overige waarnemingen