Schaapskooi Schijndel, een parel in Het Groene Woud

In het Wijboschbroek vindt u aan de Martemanshurk 12 de Schaapskooi Schijndel. Deze is eigendom van de Stichting Schaapskooi Schijndel. Het is een trefpunt van waaruit u wandelend en fietsend het Wijboschbroek en het Nationaal Landschap Het Groene Woud kunt verkennen.

Een ruim terras en fraai bezoekers- en informatiecentrum nodigen uit om hier even tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

De Schaapskooi heeft vijf oude inheemse schapenrassen die worden ingezet bij het natuurbeheer in het natuurgebied Wijboschbroek en de Smaldonk. Twee herders gaan gedurende de week meerdere keren met de kudde en de Border Collies op stap. In en rondom de schaapskooi laten we diverse inheemse schapen-, runder- en kippenrassen zien en verzorgen we een uitgebreid programma van natuureducatie.

De herders op de Schaapskooi Schijndel

Na het overlijden van Cor Siegenthaler, februari 2013, zijn we er in geslaagd om in 10 maanden drie nieuwe herders op te leiden; een herder is ons echter ontvallen. De herders van de Schaapskooi werken met getrainde Border Collies en hoeden met de kudde om en rond de Schaapskooi Schijndel, in het Wijboschbroek en de Smaldonk.
De Schaapskooi Schijndel sluit elk jaar een overeenkomst tot begrazen van diverse gebieden met Staatsbosbeheer en de gemeente; u zult deze herders dan ook regelmatig tegenkomen in het Wijbsoschbroek en de Smaldonk.
Mocht u belangstelling hebben om als vrijwilliger een steentje bij te dragen in en rondom de Schaapskooi neem dan contact op met de Schaapskooi Schijndel via telefoonnummer 06-57667378 of per email via
info@schaapskooischijndel.nl

De schaapskooi is van 1 mei t/m 30 september open van 10.00-17.00 uur en van 1 oktober t/m 30 april van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
​Raadpleeg de website: www.schaapskooischijndel.nl

De Schaapskooi presenteert een gezamenlijk jaarprogramma met NMC Schijndel en Heempark de Blekert. Daarnaast zijn er talrijke activiteiten in de vorm van arrangementen voor groepen en individuen, van jong tot oud: teambuilding met schapen, schapenspel, educatie, in de wolwerkplaats, bijen en bierbrouwen. In overleg met u  leveren we maatwerk.

In het bezoekerscentrum `t Skupke kunt u alle informatie verkrijgen. Er is een leestafel, een uitgiftebalie van folders en kaarten en er is internet. En dan is er altijd een "goei bakske" koffie.

Ons adres:
Schaapskooi Schijndel
Martemanshurk 12
5482 WP Schijndel
telefoonnummer: 06-57667383
e-mail: info@schaapskooischijndel.nl

Horeca: 06-51143135

EVENEMENTENKALENDER

In samenwerking met Natuur- en Milieucentrum Schijndel en Heempark De Blekert is een Evenementenkalender opgesteld telkens voor 4 maanden.
Onderstaand de kalender vanaf september 2019. Er is een deelkalender gemaakt om tussentijdse wijzigingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Klik voor de gezamenlijke  kalender op: Actuele Jaarkalender

Schaapskooi Schijndel is uitgeroepen tot het mooiste plekje van Meierijstad. Inwoners van Meierijstad hadden tweehonderd plekken voorgedragen.
Er is gelet op de waarde die mensen aan de plek gaven en de verbinding die zo’n plek tot stand kan brengen tussen mensen.
Zo kwam de Schaapskooi als eerste uit de bus. Het is volgens de jury een ontmoetingsplek met een belofte die van grote betekenis is voor de toekomst van Meierijstad.

Agenda

Zondag 24 september 2023 van 9.00-16.00 uur: Sappersdag in en om de Schaapskooi.


Maandaag 2 oktober 2023 van 20.00-22.00 uur: Natuurlezing NMC over waterbeleid in 't Spectrum Schijndel


Zondag 8 oktober 2023 van 10.00-12.00 uur: Herfstwandeling NMC door Wijbosch Broek


Zondag 10 december 2023 van 10.00-12.00 uur: Winterwandeling NMC door het Wijbosch Broek


In 2024 zijn er een aantal activiteiten en publicaties gepland rond dit jubileum. Meer daarvan vindt u in de volgende uitgave van de activiteitenkalender.


Meer informatie? lees meer...