Wandelroutenetwerk Het Groene Woud

Het Groene Woud is gelegen in de stedendriehoek Eindhoven, Den Bosch en Tilburg en bevat de volgende gemeenten: Best, Boxtel, Oisterwijk, Son en Breugel, Haaren, Vught, Schijndel, Oirschot, Sint-Michielsgestel, 's-Hertogenbosch, Sint-Oedenrode, Tilburg en Eindhoven. Om een positieve bijdrage te leveren aan de kernkwaliteiten van Nationaal Landschap Het Groene Woud hebben deze gemeenten samengewerkt aan de opzet van een wandelroutenetwerk, dat qua systematiek is gebaseerd op het principe van het succesvolle fietsroutenetwerk op knooppunten. Het Groene Woud beslaat niet het gehele grondgebied van deze 13 gemeenten, maar bij het ontwikkelen van het netwerk wordt het gehele grondgebied van deze gemeenten meegenomen. Een wandelroutenetwerk moet voor meerdere doelgroepen interessant zijn. Belangrijk is dat het geschikt is voor een breed publiek dat korte wandelingen wil maken. Denk hierbij aan de ‘ommetjes’ vanuit de eigen woonomgeving.

Natuur- en Milieucentrum Schijndel is door de gemeente Schijndel benaderd om de uitvoerende taak van het gedeelte van het Wandelroutenetwerk in Schijndel op zich te nemen. Onze werkgroep Kleine Landschapselementen heeft de route bewegwijzerd en de wandelpaden begaanbaar gemaakt .
Op 30 maart 2011 is samen met wethouder Bart Eijkemans bij het begin van het Ommetje Smaldonk aan de Steeg de eerste paal geplaatst. Deze eerste paal werd met speltbier gezegend. Zie foto.
Het gerealiseerde wandelroutenetwerk Het Groene Woud heeft een totale lengte van circa 900 km. Het gedeelte op Schijndels grondgebied is 86 km.

Bedankdag voor de vrijwilligers
Omdat de ontwikkeling en realisatie van het netwerk nooit zo succesvol zou zijn verlopen zonder de inzet van al die vrijwilligers die het hun steentje hebben bijgedragen wordt. als blijk van waardering een feestelijke middag georganiseerd op de Boelaars Hoeve in Sint Oedenrode.
Van een vrijwilliger: ‘Het was een gezellige middag, prachtig weer, met wandelingen rondom de hoeve, o.a. naar de Dommel. Verder kreeg ieder nog een ter plaatse gebakken speltbrood mee naar huis en een tegoedbon voor de Knooppunten Wandelbox, die ik later in de week in Liempde heb opgehaald’.


Onderhoud en stimulans
Voor het onderhoud is een contract afgesloten met VVV Noordoost-Brabant tegen een vergoeding per kilometer. De werkgroep onderhoudt 69 km van het in Schijndel gelegen traject en dat tot volle tevredenheid van de opdrachtgever. Dat moge blijken uit het volgende bericht van Angela Dekkers coördinator recreatieve routes VVV Noordoost-Brabant:
‘’Momenteel is men bezig om te controleren of de wandelroutes voldoen aan de landelijke normen; tevens wordt het netwerk digitaal ingemeten, zodat dit later opgenomen kan worden op www.routesinbrabant.nl. Van de controleurs kwam het compliment, dat de wandelroutes er erg netjes onderhouden bij lagen. “Dit compliment wil ik jullie zeker niet onthouden. Dat jullie erg toegewijd zijn, wist ik al, maar als dit door derden wordt bevestigd, dan ben ik natuurlijk helemaal trots op dit team van vrijwilligers !!!
Ik kan alleen maar zeggen, ga zo door! Bedankt allemaal”.

Het Groene Woud bank
Langs het wandelroutenetwerk is in in Schijndel in de Smaldonk op 3 november een Groene Woud Bank geplaatst. De bank is gemaakt van gebruikte stoelen, geplaatst in een frame van ronde, kastanjehouten balkjes. Een ontwerp dat gezien mag worden en Het Groene Woud een eigen identiteit geeft. Doelstelling is om de komende jaren via sponsoring vijftig unieke Het Groene Woud-Banken te plaatsen.
Joris Cijffers van De Maakerij uit Boxtel is de ontwerper en de producent van de banken. “De stoelen die ik gebruikt heb zijn allemaal afkomstig uit kringloopwinkels in Het Groene Woud. Stoelen die te goed zijn om weg te gooien maar tegelijkertijd niet hip genoeg zijn voor in de huizen van nu. Elke stoel brengt zijn verhaal mee.”