Nieuws

 1. 07-04-2021

  Insectenhotel aanwinst in tuin St. Barbara

  Insectenhotel aanwinst in tuin St. Barbara

  Op donderdag 1 april heeft het NMC Schijndel een nieuw insectenhotel geplaatst in het park van St. Barbara in Wijbosch. Voorzitter Karina Tribels kon het vernuftige bouwwerk met een goed gevoel en gepaste trots overdragen aan Dion van Kaathoven, teammanager welzijn van de zorginstelling in het kerkdorp van Schijndel. De hier geplaatste foto komt uit de facebookpagina van DeMooiSchijndelKrant. 
  Resultaat mag er zijn
  Karina verhaalde blij te zijn weer een mooie passende plek gevonden te hebben voor een van de zes insectenhotels die het NMC inmiddels heeft gemaakt. Het kwam tot stand met veel hulp. Met name de vele handjes en talloze uren van de vrijwilligers van de Werkgroep Schijndels Landschap zorgden voor de opbouw en plaatsing. Van oogsten van de bamboe, schuren, knippen, zagen, schaven, lijmen, boren, schroeven, vlechten, tot vervoeren, ingraven en waterpas stellen aan toe. Maar het resultaat mag gezien, bewoond en bewonderd worden.
  Eerste gasten
  Waarom zoveel moeite doen voor het plaatsen van insectenhotels? Met de hotels helpen ze de natuur een handje. Dat is hard nodig. Voor de bestuiving van talloze planten zijn insecten onmisbaar. Het hotel geeft nestplaats en schuilplaats in houten boorgaten, stenen sleuven, bamboebuisjes, schors, leem en zand. Daardoor is het geschikt voor veel solitaire bijen, hommels, wespjes, lieveheersbeestjes en vlinders. Mensen hebben geen last van deze nuttige diertjes. Ze zijn vaak klein en niet geïnteresseerd in mensen, maar doen gewoon hun eigen ding. “We zijn benieuwd wanneer we de eerste gasten hun kamer zien betrekken”, geeft NMC een reactie. Wil je een kijkje nemen? Dat kan gerust, in de tuin van St. Barbara aan het wandelpad, tegenover het dierenparkje en de moestuin.

  Lees meer…

 2. 23-03-2021

  Bever gesignaleerd in de Molenheide

  Bever gesignaleerd in de Molenheide

  Van een van onze leden ontving NMC het volgende bijzondere bericht:

  Vanuit de Houterd, waar ik woon, loop ik graag een rondje door de Liekendonk. Vaak loop ik ook een stukje de andere kant op, door het wat kleinere en minder bekende natuurgebied waar vroeger de Oude Molen Heide lag, tussen de Dopheiweg en de Vijverweg. Niet heel groot, wel heel mooi en waar ik ook regelmatig ijsvogels, zilverreigers, hazen en reeën spot.
  Afgelopen weekend zag ik echter iets langs de Molenheideloop in dit gebied wat me niet eerder was opgevallen: op meerdere plaatsen afgebeten stammetjes en een deels ingestort hol. Ik ben geen expert op dit vlak maar navraag bij mensen die er meer vanaf weten bevestigde mijn vermoeden: sporen van een bever! Prachtig dat ook de bever zijn weg vindt naar dit mooie stukje natuur.
  Waterschap Aa en Maas, de beheerder van de Molenheideloop, reageerde niet verbaasd. Ze hadden al veel observaties van de bever en beversporen in de omgeving. Overigens is er bij de Zuid-Willemsvaart, op nog geen 1,5km van dit gebied, een beverburcht bekend. Het waterschap houdt rekening met deze observaties conform het beverprotocol.

  Lees meer…

 3. 11-03-2021

  Nieuwsbrief Voorjaar 2021

  Nieuwsbrief Voorjaar 2021

  Het was weer een hele klus maar die is geklaard. En het is weer een uitgebreide versie van 10 pagina's. 
  Dit ondanks corona, en dankzij de medewerking van de werkgroepen die allemaal kopij hebben aangeleverd.
  Vooral leuk is het stripverhaal over de werkgroep WSL, dat is aangeleverd door de werkgroep Voorlichting en Educatie.
  ​Volgens mij is de creatieve geest van Henk van Oorschot hier vaardig geweest. 

  Lees meer…

 4. 05-03-2021

  Drukte op de Schaapskooi

  Drukte op de Schaapskooi

  Vanwege Covid dit jaar helaas geen lammetjesknuffelen, altijd een mooi onderwerp om te fotograferen of filmen.

  Als alternatief voor de thuisblijvers heb ik een filmpje gemaakt van de lammetjes en moeders en de mensen die in de weer zijn om alles goed te laten verlopen.

  Dus een goed moment om aandacht te vragen voor het adoptieprogramma van Schaapskooi Schijndel.
  Dat kan nu digitaal via de website van de schaapskooi.

  https://www.schaapskooischijndel.nl/

  Het filmpje is te vinden op: https://youtu.be/PDJshPir95s
  Er is ook nog een filmpje van het verplaatsen van wat lammetjes naar de wei van de twee- en drielingen.
  https://youtu.be/nLO0D7N3Fk8

  Ik had het geluk dat er nog een groepje drachtige ooien naar de stal terugkwam en ik mocht in de kooi filmen waardoor er een aardig beeld ontstaat van de activiteiten bij de kooi.

  Er zijn heel wat mensen in de weer om alles in goede banen te laten verlopen.

  Bart van Rooij

  Lees meer…

 5. 22-01-2021

  De nieuwe secretaris van NMC stelt zich voor

  De nieuwe secretaris van NMC stelt zich voor

  Ik ben Theo Wouters, nog niet gepensioneerd maar heb sinds juli 2019 veel vrije tijd. Jarenlang heb ik verschillende management functies uitgeoefend. Het heeft even geduurd voordat ik aan het idee gewend was van veel vrije tijd. Door ziekte en corona is het anders gelopen dan ik me had voorgesteld. Maar nu na 1 ½ jaar heb ik mijn draai gevonden.
  Mijn hobby’s zijn golf, toeren met de motor en met de camper op pad gaan. Verder ben ik vrijwilliger bij omroep Meierij en verzorg ik met andere vrijwilligers van de omroep en leden van de 3 voetbalclubs in Schijndel elke donderdagavond het goed bekeken programma Bingo.
  Ondanks dit alles had ik nog tijd over voor een leuke en ook zinvolle tijdsbesteding.

  Een management functie ambieer ik niet, maar een beetje besturen met de daarbij behorende administratieve taken vind ik nog steeds leuk.
  Op de website van de Meierij vond ik onder de rubriek 'Vrijwilligers gezocht' de vacature van secretaris van NMCSchijndel. Deze sprak me aan omdat die voor mij verschillende aspecten combineert. Onze leefomgeving boeit me en ik ben ook graag in de natuur. Besturen vind ik leuk, ook omdat het een terugkerend element in zich heeft.

  Met de voorzitter en de penningmeester heb ik op een prettige manier kennis gemaakt. Mede door het gesprek met Jes en de ter beschikking gestelde bestanden heb ik een goed gevoel voor de vereniging gekregen. Met Jos van de Westerlo heb ik een middag door Smaldonk gewandeld. Jos heeft mij wegwijs gemaakt in wat zijn werkgroep allemaal doet en hoe mooi natuur van de Smaldonk is. Petje af voor de vrijwilligers van Jos zijn werkgroep.

  De activiteiten voor de secretaris zullen per week en maand qua tijdsbesteding verschillend zijn. Het lidmaatschap biedt ook de mogelijkheid om in een werkgroep daadwerkelijk buiten te zijn of nieuwe activiteiten binnen NMC op te pakken.

  Kortom ik heb er veel zin in om als secretaris van een mooie vereniging aan de slag te gaan. Helaas zijn de contacten momenteel tot een minimum beperkt door corona. Hier heb ik alle begrip voor.

  Lees meer…

1 2 3 >