Stinzenplanten

De meeste zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse Zee gebied en dan met name uit Turkije. Deze planten zijn door de eerste handelsreizigers meegenomen naar ons land en door adellijke families aangeplant in hun hof. In de loop der eeuwen zijn ze vanuit deze hoftuinen verwilderd en deel gaan uit maken van onze flora. Veel soorten stinzenplanten zijn tegenwoordig beschermd en daar is gezien hun fraaie uiterlijk alle reden toe.

De gele Winterakoniet is samen met het sneeuwklokje de eerste voorjaarsbloeier. Ze bloeit soms zelfs onder de sneeuw! Rond Kasteel Nederhemert zijn in het vroege voorjaar hele velden winterakonieten en sneeuwklokjes te bewonderen.

Met zijn lantaarnvormige witte bloemkronen is het Lenteklokje een van onze vroegst bloeiende plantensoorten. We vinden Lenteklokje meestal in de bossen van buitengoederen, maar ook wel daarbuiten op vochtige en voedselrijke plaatsen. Het is dan meestal verwilderd vanuit zo'n buitengoed. Uit de rozet met smalle lijnvormige bladeren komt de bloemstengel omhoog die meestal slechts één bloem draagt. Ze zijn goed te onderscheiden van Gewoon sneeuwklokje, dat een tweetal weken eerder bloeit dan Lenteklokje op iets drogere plekken

De wilde crocus, ook wel boerenkrokus genoemd is de moeder van bijna alle gekweekte crocus variëteiten en komt van oorsprong uit Balkanlanden. De crocussen hebben graag een zonnige standplaats en ze bloeien vroeg in het voorjaar vanaf februari wanneer de bomen nog kaal zijn. De kleur gaat van wit tot lila en lichtpaars met een oranje stamper en lichtgele meeldraden. De eerste hommels en bijen van het seizoen vliegen graag op de crocus

Dan volgen de witte bosanemoon en de primula. Zoals het een echte stinzenplant betaamt is de bosanemoon uitbundig verwilderd en kan hele tapijten van witte bloemen in het bos tevoorschijn toveren, zoals in de Prekers. Schijndel heeft een unieke bodemgesteldheid voor de slanke sleutelbloem, die dan ook is uitgeroepen tot ambassadeur van de Gemeente Schijndel. Nergens in Nederland bloeit dit fraaie voorjaarsplantje zo weelderig als in Schijndel. In Schijndel is de volksnaam voor bosanemonen: hanepoate, en voor sleutelbloemen: poasbloeme.

       

De wilde hyacint of boshyacinth is eigenlijk gewoon veel mooier dan de gekweekte variëteit, die is te groot uitgevallen en doet bijna lomp aan. Het is een bolgewas en is oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azie en Rusland. Ook dit is een echte stinzenplant, ze heeft zich uitstekend aangepast aan onze groeiomstandigheden en het klimaat. Waar zij verwilderd is vormt zij net als de bosanemoon grote tapijten en is dan een lust voor het oog! Ook de gele bostulp is zwieriger dan de stijve gekweekte variant.

Het Lelietje der dalen, Convallaria majalis, bloeit in mei en wordt daarom ook wel meiklokje genoemd. De bloemen verspreiden een heerlijke geur en als ze zich eenmaal in de tuin verspreid hebben, zijn ze bijn a niet meer uit te roeien.

     
   

 

Terug naar Homepage