Faunakastelen in het Wijboschbroek

In 2012 heeft NCM Schijndel meegewerkt aan het project Brabant Kunstland. Brabant Kunstland is een project van stichting Enterart voor groep 5 t/m 8 van de basisschool, dat Kunsteducatie en Natuur en Milieu Educatie (NME) verbindt.
Doelstellingen van het project zijn: bij leerlingen belangstelling stimuleren voor de natuur en inzicht ontwikkelen voor duurzaam gedrag. Maar ook leerlingen naar kunst leren kijken en zodoende de eigen creativiteit te ontdekken en te verbreden.

Het project is uitgevoerd in verschillende thema’s in 16 gemeentes in Brabant met medewerking van lokale scholen, kunstenaars en natuurorganisaties. Schijndel heeft gekozen voor het bouwen van Faunakastelen ontworpen door Suzanne van Dorenmalen. De organisatie vanuit de scholen was in handen van Anton Hellings coördinator Natuur en Milieu Educatie. De Schaapskooi zorgde voor de catering.

In Schijndel hebben 4 scholen met totaal 375 leerlingen deelgenomen aan het project. In april 2012 hebben de leerlingen langs het pad tussen schapenwei en Lobbenhoef Faunakastelen gebouwd van wilgen en leem met bovenin ruimte voor een vogelnest, in het midden voor insecten en beneden voor egels en padden.
In mei hebben de leerlingen in de Schaapskooi de kunsttentoonstelling bezocht. De groepen zijn begeleid door de plaatselijke kunstenaars Suzanne van Doremalen en Miriam Konijnenberg en door natuurgidsen Rien Rijken en Jan van Aarle van Natuur- en Milieucentrum Schijndel. Het project is voorbereid en verwerkt door de leerkrachten van de betrokken scholen met een digitale presentatie en een lesbrief.

Voor de meeste leerlingen betekende het project een eerste kennismaking met het Wijboschbroek en hopelijk niet de laatste keer.
Meer informatie over het project vind je op internet onder http://www.kunst-land.nl   

Links: Faunakastelen in Wijboschbroek / Rechts: groep kinderen ontvangt instructies van Suzanne van Dorenmalen