Nieuws

 1. 23-11-2018

  Schaapskooi Schijndel zet vrijwilligers NMC in het zonnetje

  Schaapskooi Schijndel zet vrijwilligers NMC in het zonnetje


  Niet alleen NMC eert haar vrijwilligers, ook onze 'zusterstichting' De Schaapskooi is blij met hen. 

  Lees meer…

 2. 16-10-2018

  Herfstwandeling in Wijboschbroek

  Herfstwandeling in Wijboschbroek

  Op zondag 14 oktober trok paddenstoelenspecialist Cor Kievit met een groep belangstellenden door het Wijboschbroek. Ondanks de langdurige droogteperiode wist hij nog heel wat paddenstoelen op te speuren. 

  Lees meer…

 3. 25-09-2018

  Lezing over gallen

  Lezing over gallen

  Op dinsdagavond een lezing en op zondag een excursie over een zelfde niet zo voor de hand liggend onderwerp: De Gallen. De groep belangstellen die er bij was heeft zich verwonderd, verbaasd, genoten en veel geleerd.
  Bioloog Rini Kerstens slaagde er in op 11 en 16 september de bezoekers mee te nemen in de wonderlijke en boeiende wereld van gallen.  Een ingenieus samenspel tussen planten en insekten, bacteriën en schimmels.
  Over de vele soorten vlinders, wespen, muggen, vliegen, mijten die ieder in een voor hen specifieke plant een eitje injecteren met een stofje. En dat stofje zorgt voor een wonder: het verandert het DNA van de plant zo dat de plant om het eitje heen een beschermende behuizing bouwt, waar het eitje kan groeien tot een larve, rups e.d. En als je op zoek gaat vind je er vele, in diverse  soorten en maten. 

  p een mooie zondagmiddag in september zochten en vonden we ze in heempark de Blekert. De zomereik was daar wel de hofleverancier. Maar liefst 5 soorten gallen vonden we op zijn eikels en bladeren.De knoppergal van de knoppergalwesp aan de eikel, de knopgal ook wel colanootgal genoemd op de knoppen en op het blad: de satijnen knoopjesgal van de satijnen knoopjesgalwesp, de lensgal van de lensgalwesp, de plaatjesgal van de plaatjesgalwesp, en de voor ons bekendste galappel van de eikengalwesp.
  In een rietstengel vonden we de sigaargal van de sigaargalvlieg, en met een loep bekeken we de poepsporen van een made van de mineervlieg in het grote blad van de klit of klis. We vonden tepelgallen van de tepelgalmug op beukenblaadjes en op het wilgenblad de wilgenblaasgal van de wilgenblaasgalwesp.

  Lees meer…

 4. 26-08-2018

  Zomerwandeling in ‘t Creijspot

  Zomerwandeling in ‘t Creijspot

  Op zondag 26 augustus heeft onze gids Fia Fiers een groep mensen rondgeleid over ’t Creijspot, ook wel Kraaienspot genoemd. Het was een prachtige wandeling waarbij het weer meewerkte.
  ‘t Creijspot kent een bijzonder rijke biotoop zowel wat betreft flora als fauna. We hoorden de groene specht.
  Onder de planten komen verschillende rode lijstsoorten voor, zoals de pilvaren, de echte gulden roede, tormentil, duivelsnaaigaren (klein warkruid), stijve ogentroost, moeraswolfsklauw en de egelboterbloem.
  Een deelnemer merkt op: Wat bij mij nog steeds verwondering opwekt is hoe mooi planten ook de mens kunnen helpen met ongemakken. Gras voor in je schoenen.. bloemetjes voor je ogen. Prachtig gewoon. 
  (Bijvoet dat door de Romeinse soldaten werd gebruikt voor in hun schoenen, en ogentroost dat vroeger werd gebruikt bij verschilende oogkwalen, zoals Fia uitlegde).
  Ook de fauna is er goed vertegenwoordigd; er wonen dassen en natuurlijk zitten er ook reeën en vossen, maar die hebben we niet gezien.

  Lees meer…

 5. 08-08-2018

  Vlinderexcursie in Heempark De Blekert

  Vlinderexcursie in Heempark De Blekert

  Zondag 5 augustus organiseerde NMC Schijndel een vlinderexcursie onder leiding van Joep Steur in Heemtuin De Blekert. En spannend dat het was! Vanwege de droogte waren er niet veel bloeiende planten en dus ook minder vlinders. Gespot: Klein koolwitje, Klein geaderd witje, Groot koolwitje, Citroenvlinder, Bruin zandoogje, Oranje zandoogje, Bont zandoogje en het Icarusblauwtje.
  Een NMC lid stuurde de volgende complimenten:
  Hallo Jes,
  Ondanks warmte etc. naar de heemtuin geweest, excursie met Joep Steur,
  wat weet die man veel van vlinders en aanverwante natuur.
  Door de droogte is er op de heemtuin niet veel terecht gekomen van de vlindervriendelijke maatregelen.Wie weet volgend jaar.
  Het was de moeite waard, 12 soorten gespot, Joep zeker meer!!!

  Lees meer…

1 2 3 >