Nieuws

 1. 16-08-2019

  Op zoek naar Nachtvlinders

  Op zoek naar Nachtvlinders

  Op dinsdag 20 augustus organiseert NMC Schijndel een Nachtvlindernacht onder leiding van vlinderexpert Joep Steur. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met behulp van lakens en speciale vlinderlampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er zijn. In Nederland zijn dat er meer dan 800!

  Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee in Heempark De Blekert in Schijndel op dinsdagavond 20 augustus. Ook voor kinderen!
  Start vanaf 21.00 uur bij Heempark De Blekert, Beemdstraat 60 in Schijndel.
  Deze activiteit is gratis en duurt tot even na 12 uur.

  Mocht de avond onverhoopt niet door kunnen gaan omdat de weersomsgtandigheden niet goed zijn, dan krijgt u vóór 19.00 uur een mailtje. Deze activiteit wordt dan verplaatst naar woensdag 21 augustus
  Voor meer informatie bel Jeanne van Esch van NMC Schijndel: tel. 0640586793 of Jes Merx, publicist NMC Schijndel: tel. 073-5992378.

  Lees meer…

 2. 15-07-2019

  Officiële opening van het Bijenpark bij de Schaapskooi

  Officiële opening van het Bijenpark bij de Schaapskooi

  Onder belangstelling van een groot aantal genodigden is zondag het Bijenpark bij de Schaapskooi officieel geopend.

  Piet Claassen, de imker, vertelde over de totstandkoming van de tuin.
  Hij bedankt een aantal instanties die financieel hebben bijgedragen, maar ook de vrijwilligers die hand- en spandiensten hebben verleend.
  Na de openingsceremonie was er een bijeenkomst in de Vlaamsche schuur waar drie bijenspecialisten een lezing gaven.

  Pieter van Breugel vertelde aan de hand van prachtige dia’s over het belang van wilde bijen.

  Bijen zijn onmisbaar. Ze zorgen voor de bestuiving van 75% van onze land- en tuinbouwgewassen en dus voor ons voedsel.
  Maar bijen zijn ook een bedreigde diersoort: ziektes, landbouwgif en eenzijdig voeding maken dat er steeds minder bijen zijn.
  Een alternatief voor deze bestuivers is er niet…
  Op de Schaapskooi staan een aantal bijenkassen achter de Hop-Est in een prachtige wilde bloementuin rondom een vijver.
  Omdat NMC hieraan ook een financiële bijdrage heeft geleverd, was ik hierbij aanwezig. 

  Bart van Rooij heeft er een prachtig filmpje van gemaakt. Ga hiervoor naar de rubriek films op deze website.

  Lees meer…

 3. 10-07-2019

  Nieuwe schuilhut bij de buurttuin aan de Rossinistraat officieel geopend.

  Nieuwe schuilhut bij de buurttuin aan de Rossinistraat officieel geopend.

  Namens NMC mocht ik hierbij aanwezig zijn; onze vereniging heeft namelijk financieel bijgedragen aan de totstandkoming hiervan.
  De schuilhut heeft een duurzaam dak van sedumplantjes.  De moestuinders kunnen hieronder schuilen, uitrusten en gezellig buurten.
  De buurttuin is gerealiseerd op een stuk grond dat door de gemeente Schijndel is geschonken ter bevordering van de gemeenschapszin in de wijk. En het werkt; gezamenlijk wordt een beplantingsplan gemaakt en wordt de tuin op orde gehouden. De leden kunnen groente oogsten zolang de voorraad strekt.

  Lees meer…

 4. 07-07-2019

  Uitstapje Florawerkgroep 2019 naar de heemtuin in Heusden

  Uitstapje Florawerkgroep 2019 naar de heemtuin in Heusden

  Het jaarlijkse uitstapje van de Florawerkgroep van NMC Schijndel ging dit jaar naar Heemtuin De Meulenwerf Heusden. Om 9.30 uur vertrekken we met de bijna voltallige werkgroep in de VW 1963 van Gerard richting Heusden. Alleen Fia is verhinderd.
  Heemtuin De Meulenwerf is een sfeervolle en duurzame heemtuin met ontvangstruimte het Meulenhuys in de oude Vestingstad Heusden.
  We worden gastvrij ontvangen door Adrie, vrijwilliger en voorzitter van de Stichting Heemtuin de Meulenwerf. Adrie zorgt voor koffie en thee en Rien heeft heerlijk gebak meegebracht. Tijdens de koffie/thee en het gebak luisteren we naar de boeiende inleiding van Adrie. De heemtuin is aangelegd met behulp van subsidie en in 2011 geopend. In 1920 was het perceel nog een groentetuin van fam. Van Steenhoven. Tijdens de aanleg zijn allerlei huisraad, munten en speelmiddelen in de tuin gevonden, waaronder een tweekoppige pijp uit Wenen. De nieuwste aanwinst is een marihuanapijpje.
  Na de inleiding wandelen we met Adrie door de 35 are grote heemtuin. De heemtuin is ingedeeld in verschillende vakken: akkers, boerinnentuin, groentetuin, rotstuin, boomgaard met grasland en een gedeelte met geneeskrachtige kruiden en verfplanten. Verder zijn er hooiland, moeras en poel, riet en ruigtes. Ook is er een speciale geur-, geluid- en tastroute voor visueel gehandicapten. Indeling en beplanting van de tuin zijn afgestemd op grondsoort en bodemstructuur van het oude rivierenlandschap met een hooggelegen stroomrug en drassige komgronden.
  We genieten van de bijzondere, oude planten en kruiden met aansprekende namen, zoals de klootjesboom (pimpernoot), fazantenbes, Pondspeer  (soort stoofpeer), kruidenierspeer, brandende liefde, witte en blauwe dropplant, bloemenzoetappel en huttentut, waarvan lampenolie werd gemaakt. De heemtuin is vrij toegankelijk en wordt onderhouden door ongeveer 15 vrijwilligers. De exploitatie is afhankelijk van vrijwillige bijdragen.
  Rien Ondersteijn maakt met Adrie een afspraak om met de vrijwilligers een bezoek te brengen aan de heemtuin in Schijndel.

  Rien Rijken

  Lees meer…

 5. 12-06-2019

  Met NMC Schijndel naar De Plateaux en Domein de Bever

  Met NMC Schijndel naar De Plateaux en Domein de Bever

  De natuurexcursie van NMC naar De Plateaux op 8 juni 2019 is de 7e op rij na in 2012 te zijn begonnen met een excursie vanwege van het 40 jarig jubileum van NMC. Gelukkig mogen we concluderen dat de deelnemers elk jaar heel positief hebben gereageerd. Overigens is het niet gemakkelijk steeds weer een nieuwe interessante bestemming te vinden.

  Ook dit jaar gaan we met een volle bus enthousiaste deelnemers op pad. Als we even op weg zijn heet onze voorzitter Karina de deelnemers welkom en licht Rien Ondersteijn het programma toe. In het restaurant van de Venbergse watermolen worden we door NMC getrakteerd op koffie met gebak Dan rijden we naar De Plateaux, een grensoverschrijdend natuurgebied, met de Nederlandse ingang even zuidelijk van Valkenswaard. Daar staat gids Michel van SBB al op ons te wachten. Hij doet de geschiedenis van De Plateaux uit de doeken. Het was een werkverschaffingsproject direct na de oorlog van 1830 voor vermindering van de werkeloosheid en tegelijkertijd het zelfvoorzienend maken van de bevolking. Het is een heel bijzonder be-/afwateringssysteem uniek in de wereld. We maken een wandeling door het prachtige gebied waar voor ons speciaal een pad is gemaakt om het hooiland niet te vertrappen. Er groeien bijzondere planten zoals herfsttijloos, addertong, grasklokje, gulden sleutelbloem en talloze orchideeënsoorten, waaronder de brede orchis. Als tip geeft de gids ons mee medio september en volgend jaar medio mei het gebied opnieuw te bezoeken, gezien de verschillende bloeitijden van de talrijke wilde bloemen. Na deze wandeling brengt de bus ons naar Restaurant Domein de Bever, mooi gesitueerd in de natuur met een hele grote plas en gelegen aan de Beverbeek. Gezellig keuvelend aan tafel verloopt de tijd snel en slaan de meesten een middagwandeling over. Alleen de diehards maken een wandeling maar worden overvallen door een stortbui. Terug in de bus worden de koppen geteld en ontdekt een van de medereizigers dat zijn vrouw met haar vriendin er niet zijn. Met behulp van Googe Maps heeft de chauffeur ze opgespoord.  Met het schaamrood op de kaken en na duizendmaal excuses zoeken ze hun plaatsje op. Dit is nog nooit eerder gebeurd.

  Conclusie: het was een prachtige dag, hoewel de zon ontbrak kon de regenbui in de middag geen afbreuk doen aan de mooie ervaringen op De Plateaux.

  Lees meer…

1 2 3 >