Nieuws

 1. 24-11-2019

  Lezing over Nieuwkomers in de natuur

  Lezing over Nieuwkomers in de natuur

  Op 19 november vond in ‘t Spectrum een NMC lezing plaats over Nieuwkomers in de Natuur.  Bioloog Jos Marcelissen trof een volle zaal geinteresseerde natuurliefhebbers.
  Hij gaf een verheldering van de begrippen welke diersoorten hieronder vallen en overzichten van gesignaleerde aantallen in onze landschappen door de tijd heen.
  Maar ook inzicht in de dilemma’s die er mee gepaard gaan. Wanneer is er sprake van overlast en schade? Vanuit het gezichtspunt van de natuur of vanuit de mens. 

  Nieuwkomers zijn de dieren die na 1500 in ons land zijn gekomen. 
  Belangrijk is de vraag hoe we met deze dieren om moeten gaan, bijvoorbeeld met exoten, die door menselijk handelen hier terecht gekomen zijn maar hier eigenlijk niet thuis horen.
  Dieren die al voor 1500 in ons land waren, er nog steeds zijn of weer teruggekomen zijn, horen hier thuis. Een soort herintreders dus. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bever, de Das en de Otter.
  De Otter, verdween in de jaren vijftig uit Brabantse gebieden zoals de Biesbosch. Oss en Den Bosch maken zich inmiddels op voor de terugkeer van deze bewoner van schone rivieren, beken en plassen.

  Lees meer…

 2. 10-11-2019

  Lezing over Nieuwkomers in de natuur

  Lezing over Nieuwkomers in de natuur

  In “Nieuwkomers in de natuur” duidt Jos Marcelissen de veranderingen die zich de laatste jaren voltrekken in de aanwezigheid van zoogdieren in de natuur.

  Soorten zijn verdwenen, andere soorten zijn nieuw in onze natuur of na jaren afwezigheid teruggekomen. Wat kunnen we de komende tijd verwachten? Wordt Nederland overspoeld met wolven als we niets doen? Kunnen we binnenkort overal genieten van spelende otters? En hoe zit het met de katachtigen in ons land? Heeft de lynx een kans? De wilde kat heeft zich inmiddels gevestigd in Zuid Limburg. Zwijnen zitten al lang niet meer alleen in Limburg of op de Veluwe. Over al deze zaken en nog veel meer spreekt Jos Marcelissen op 19 november. Jos is leraar biologie en lid van de zoogdierwerkgroep van de KNNV Vereniging voor veldbiologie en auteur van een zoogdiercursus die regelmatig voor IVN’s en KNNV’s wordt gegeven.
  De albeelding is van de Goudjakhals.
  Rechtenvrij verkregen Google gelabeld voor hergebruik zie link 

  https://www.google.nl/search?q=golden+jackal+flickr&hl=nl&tbm=isch&source=lnt&tbs=sur:fc&sa=X&ved=
  0ahUKEwiXkJGg27_lAhXB_CoKHb0FDD0QpwUIJA&biw=1366&bih=657&dpr=1

  Lees meer…

 3. 22-10-2019

  Wandeling in de Eerdse bergen

  Wandeling in de Eerdse bergen

  De wandeling op 19 oktober begon een beetje nat maar eindigde met een waterig zonnetje.

  Om 10 uur ontvingen Fia Fiers ons met koffie en een Eerdse koek in de mooie Berghut in de natuurtuin ‘de Eerdse Bergen’.  Onder de paraplu bij het infobord vertelt Fia over het ontstaan van van de Eerdse bergen: Door intensief gebruik van de Schijndelse Heide ontstond het stuifzandcomplex. De stuifzanden dreigden het dorp Eerde onder te stuiven, waardoor rond 1700 de zanden met eikenhakhout beplant werden. Hierdoor ontstonden de typerende stuifwallen van de Eerdse Bergen. We zien zelfs een Maria met kind. Met een beetje verbeelding kun je in het zaagvlak van een dikke afgezaagde tak de beeltenis zien.
   


   

  Lees meer…

 4. 19-10-2019

  Overlijden Wim Rutte

  Overlijden Wim Rutte

  Het bestuur van NMC ontving het droevige bericht van het overlijden van Wim Rutte.|
  We herdenken Wim als een veelzijdige man; hij kon prachtig zingen en niet alleen in het kerkkoor maar hij was ook bij het smartlappenkoor.
  Maar Wim hield ook van de natuur en heeft zich jarenlang actief ingezet voor de werkgroep Kleine Landschapselementen ( thans werkgroep Schijndels Landschap).
  Hij was ook secretaris van NMC en heeft mij ingewerkt als zijn opvolger. 

  Met Wim verliezen we een gewaardeerd lid.

  Lees meer…

 5. 18-10-2019

  Bestuursuitstapje 2019

  Bestuursuitstapje 2019

  Zaterdag 12 oktober 2019 hield het bestuur van NMC Schijndel haar jaarlijkse uitstapje. Hiervoor gingen we naar Keent.
  Een gids van Brabants Landschap geeft ons eerst uitleg over het ontstaan van het gebied. Daarna maken we een wandeling veelal over onverharde paden en dijken. Vaak gaan we ook over paadjes die zijn gemaakt door Exmoorpony’s en Taurosrunderen.
  De Taurus is een imposant dier; als er een kalfje bij loopt moet je niet te dicht in de buurt komen.
  Imponeergedrag van de stieren uit zich in het graven van een stierenkuil. In de oude Maasarm is ook een beverburcht, wat goed te zien is aan de omgeknaagde boom.
  Er zijn ook dassenburchten in het natuurgebied.

  Lees meer…

1 2 3 >