Nieuws

 1. 25-08-2017

  Op zoek naar nachtvlinders in Heempark De Blekert op 2 september

  Op zoek naar nachtvlinders in Heempark De Blekert op 2 september

  Als je iemand vraagt om wat vlinders te noemen komen er als reactie vaak alleen maar dagvlindernamen tevoorschijn zoals koolwitje, dagpauwoog, koninginnenpage of blauwtje. Toch zijn er heel wat meer nachtvlinders dan dagvlinders, meer dan 40 keer zoveel soorten zelfs. Nachtvlinders krijg je alleen veel minder te zien en je moet er wel wat voor doen.
  Op de foto de populierenpijlstaart, een karakteristieke vlinder voor het populierenlandschap van Schijndel en de Meierij

  Lees meer…

 2. 22-08-2017

  NMC zomerwandeling in ’t Creyspot op zondag 20 augustus 2017

  NMC zomerwandeling in ’t Creyspot op zondag 20 augustus 2017

  De geplande wandeling op landgoed De Denneboom ging niet door vanwege achterstallig onderhoud van de wandelpaden, maar het alternatief was geweldig. Natuurlijk mede dankzij de goede opkomst van 20 belangstellenden en het uitstekende wandelweer.
  Via een onverharde toegang kwamen we bij de Stokkapel en de Koortsboom.  Ooit stond hier een heilige eik waarin lapjes werden gebonden en de patiënt zeven keer om de boom heen kroop en tot Maria bad om genezing. Deze traditie is hier nog actueel gezien de nieuwe lintjes aan de boom en de briefjes bij Maria.

  We hebben verschillende paddenstoelen gezien: bovisten, boleten en zwammen.

  Op het door Staatsbosbeheer afgeplagde gebied stonden ook veel bijzondere planten, zoals warkruid (duivelsnaaigaren), zonnedauw en moeraswolfspoot. Ook werd nog een halvemaanzweefvlieg gespot.
  Zie de lijst voor een volledig overzicht van de plantjes

  .

  Lees meer…

 3. 05-08-2017

  Florawerkgroep bezoekt Kasteeltuin Neerijnen

  Florawerkgroep bezoekt Kasteeltuin Neerijnen

  Het jaarlijkse uitstapje van de Florawerkgroep van NMC Schijndel ging dit jaar naar  kasteeltuin Neerijnen en kasteel Waardenburg.
  Om 10 uur vertrekken we met de voltallige werkgroep in het busje van Gerard en de auto van Rien richting Neerijnen.De eerste stop is het Stroomhuis van Neerijnen, waar we genoten van koffie/thee en wat lekkers.
  Het Stroomhuis is in 1951/52 gebouwd door PGEM voor de elektriciteitsvoorziening van de Tieler- en Bommelerwaard. Na 1987 is het gebouw gerestaureerd en in gebruik genomen als cultureel centrum. Het wordt beheerd door Het Geldersch Landschap.
  Daarna wandelen we naar de heemtuin bij kasteel Neerijnen, gelegen naast een mooi bijzonder oud kerkje. De kasteeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers.
  De tuin omvat een mooie oude kas, vele soorten planten en bloemen, een moestuin en een kippenhok. Bijzondere planten waren: Gele Kamille, Kleine Pimpernel, Bosrank, Gevlekte aronskelk, Ijzerhard,  Zomerfijnstraal, Grote klit en diverse muntsoorten.
  Verder ook oude groentesoorten zoals Schorseneer, Snijkool en Rammenas.
  Onze Florawerkgroep heeft er flink wat plantenkennis  op kunnen doen, maar we snoepten ook van de heerlijke bramen en frambozen.

  Lees meer…

 4. 01-07-2017

  Lezing over roofvogels door Jan-Willem Hermans

  Lezing over roofvogels door Jan-Willem Hermans

  De presentatie over roofvogels in 't Spectrum op 27 juni trok veel belangstelling; bij aanvang van de lezing zat de zaal vol. Jan-Willem Hermans bezorgde de vele aanwezigen een zeer interessante en onderhoudende avond. Als fervent vogelspotter en natuurvorser kregen de bezoekers in één avond een volledig overzicht van de in Nederland aanwezige roofvogels, of beter gezegd: stootvogels. De vogel is namelijk geen rover in de betekenis die we er in het algemeen aan hechten, maar stoot of stort zich op zijn prooi. We kennen de vogels die vooral overdag actief zijn en de vogels die zijn toegerust om vooral in het (schemer)duister te jagen
  Tot de eerste groep horen de sperwers, de haviken en de valken; tot de tweede behoren de uilen. Jan-Willem vertelde daarna van iedere volgelgroep kenmerken op gebied van lichaamsbouw, jachtmethode, nestvorm en broedgedrag, kenmerkende roep, vindplaatsen en aanwezige aantallen. Steeds blijkt dat de natuur altijd weer passende oplossingen vindt. (Zie foto -->).
  Wat opvalt: veel vrouwtjes zijn groter dan hun mannetjes en de grootte van de prooi is dan navenant.
  Grote stootvogelsoorten kunnen naast de kleinere leven omdat zij op verschillende maten prooi jagen. Veel voedsel in de omgeving zorgt voor grote nesten, weinig voedsel voor klein of geen broedsel. Jongere vogels trekken er meer op uit (zwerven), oudere vogels blijven vaker als standvogel in een gebied.
  We leerden over de jachtmethoden en de slimme aanpassingen in lichaamsbouw. Verrassend was de snelheid van de valken met een duikvlucht tot wel 240 km per uur.
  Wat zwaardere dieren hebben grote vleugels, maken gebruik van thermiek om op te stijgen zoals de buizerd. Een torenvalk zien we biddend loeren op een muis. Gemiddeld blijkt slechts één van de tien pogingen een prooi op te leveren.

  Lees meer…

 5. 29-06-2017

  Florawerkgroepen Meijerijstad gezamenlijk naar ‘t Hurkske

  Florawerkgroepen Meijerijstad gezamenlijk naar ‘t Hurkske

  Nu de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn samengevoegd tot de gemeente Meijerijstad nodigt Karin Koppen, secretaris van IVN Veghel, de Floragroepen van NMC Schijndel en IVN Rooi uit voor een wandeling in ’t Hurkske in Erp. Op woensdagavond 28 juni komen de natuurorganisaties bij elkaar om gezamenlijk naar de bijzondere planten te gaan kijken, zoals moeraswolfsklauw, waterpostelein, vlottende bies, kruipend moerasscherm, klein zomergroen en pilvaren.

  Lees meer…

1 2 3 >