Nieuws

 1. 11-11-2017

  Werkgroep Kleine Landschaps Elementen zoekt vrijwilligers

  Werkgroep Kleine Landschaps Elementen zoekt vrijwilligers

  De werkzaamheden van de werkgroep worden elke dinsdagmorgen door een groep van 15 man uitgevoerd. Het werk omvat in de komende maanden voornamelijk knotten, zagen van houtwallen, repareren van afrasteringen en afzetten van griendhout. De voorgaande maanden hebben diverse poelen, alsmede de ijsvogelwand, een opknapbeurt gehad. Verder worden het jaar door de ommetjes, het Schijndelse deel van het wandelknooppunten netwerk, de Houterd route en de wandelpaden aan de Aakendonk onderhouden. Andere werkzaamheden zijn o.a. ondersteuning in het Heempark, onderhoud van twee grienden, ondersteuning bij een eendenkooi en onderhoud van vlindervriendelijke aanplant. Verder doen we mee aan de landelijke Natuurwerkdag en Nldoet. Ons motto: Wij houden het groen, u ook? Wat bieden wij? Een gezellige groep, elk jaar een dagje op pad met de werkgroep, evenals een uitje met alle vrijwilligers van het NMC.

  Er is nog plek voor twee vrijwilligers. Aanmelden graag bij de coördinator:

  Jos van de Westerlo
  06-47777125
  josvandewesterlo@live.nl

  Lees meer…

 2. 21-10-2017

  Herfstwandeling in het Wijboschbroek

  Herfstwandeling in het Wijboschbroek

  Het was een prachtige zondagochtend voor het zoeken naar paddenstoelen in het Wijboschbroek. Er waren dan ook 28 belangstellenden en onder hen acht kinderen.
  We vertrokken om 10 uur vanaf de parkeerplaats in de Aakendonk. Direct al op het eerste paadje waren diverse paddenstoelen te zien. Cor Kievit wist er ook meteen veel over te vertellen. Een echte deskundige. De kinderen waren wild enthousiast. Enkele jongetjes maakten tijden de tocht wel  52 foto’s van verschillende  paddenstoelen. We hebben in totaal wel 63 verschillende soorten gezien. Zo zagen we onder andere de sombere honigzwam, de grijsgroene melkzwam, zilveren ridderzwam, beuken ridderzwam, eekhoorntjesbrood, de narcisridderzwam, de roodkoperen gordijnzwam, de spekzwoerdzwam en nog veel meer paddenstoelen  met  vreemde moeilijke, maar mooie namen. We kwamen zelfs de meest dodelijke paddenstoel van Nederland  tegen, de groene knolammaniet.

  Lees meer…

 3. 11-10-2017

  Krakers in het buitengebied van Schijndel

  Krakers in het buitengebied van Schijndel

  Een Bosuilenkast in het Schijndels buitengebied is door een volk hoornaars in gebruik genomen als nest. We laten het maar even op zijn beloop omdat we van een collega uilenwerkgroep gehoord hebben dat hun hetzelfde is overkomen. Alle hoornaars in dit nest gaan voor de winter dood, alleen de nieuwe koningin die in het najaar is geboren blijft over in het winternest, zij gaat in het voorjaar in de buurt een nieuw nest bouwen waar ze meteen eitjes in legt, de hoornaars die daar uitkomen bouwen het nest verder uit en er ontstaat een nieuw volk.
   

  Lees meer…

 4. 25-08-2017

  Op zoek naar nachtvlinders in Heempark De Blekert op 2 september

  Op zoek naar nachtvlinders in Heempark De Blekert op 2 september

  Als je iemand vraagt om wat vlinders te noemen komen er als reactie vaak alleen maar dagvlindernamen tevoorschijn zoals koolwitje, dagpauwoog, koninginnenpage of blauwtje. Toch zijn er heel wat meer nachtvlinders dan dagvlinders, meer dan 40 keer zoveel soorten zelfs. Nachtvlinders krijg je alleen veel minder te zien en je moet er wel wat voor doen.
  Op de foto de populierenpijlstaart, een karakteristieke vlinder voor het populierenlandschap van Schijndel en de Meierij

  Lees meer…

 5. 22-08-2017

  NMC zomerwandeling in ’t Creyspot op zondag 20 augustus 2017

  NMC zomerwandeling in ’t Creyspot op zondag 20 augustus 2017

  De geplande wandeling op landgoed De Denneboom ging niet door vanwege achterstallig onderhoud van de wandelpaden, maar het alternatief was geweldig. Natuurlijk mede dankzij de goede opkomst van 20 belangstellenden en het uitstekende wandelweer.
  Via een onverharde toegang kwamen we bij de Stokkapel en de Koortsboom.  Ooit stond hier een heilige eik waarin lapjes werden gebonden en de patiënt zeven keer om de boom heen kroop en tot Maria bad om genezing. Deze traditie is hier nog actueel gezien de nieuwe lintjes aan de boom en de briefjes bij Maria.

  We hebben verschillende paddenstoelen gezien: bovisten, boleten en zwammen.

  Op het door Staatsbosbeheer afgeplagde gebied stonden ook veel bijzondere planten, zoals warkruid (duivelsnaaigaren), zonnedauw en moeraswolfspoot. Ook werd nog een halvemaanzweefvlieg gespot.
  Zie de lijst voor een volledig overzicht van de plantjes

  .

  Lees meer…

1 2 3 >